iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP / IPv6 / meer · instellingen · zw/w · mijn bedrijf: inet⁶ consult · Twitter · Mastodon · LinkedIn · email

Paastrip Barcelona     (geplaatst 2010-04-07)

Afgelopen paasweekeinde (vrijdag - maandag) ben ik naar Barcelona geweest. Mooie stad, deed me in veel opzichten aan San Francisco denken. Beide zijn belangrijke havensteden (Barcelona de grootste aan de middelandse zee), beide hebben veel toeristen cq toeristische trekpleisters en beide hebben ongemeen steile heuvels. En: veel verschillende typen openbaar vervoer. Wel mooi in Barcelona is dat je zowel met de twee soorten metro's als met de (moderne) tram en bus als de regiotrein (rodalies, elders in Spanje cercanias geheten) kan met hetzelfde kaartje, inclusief overstappen.

Overigens werd na het kopen van dagkaarten op het metrostation (kan niet (makkelijk, in elk geval) op het vliegveld) mijn portemonnee gestolen, maar gelukkig waren we met z'n vieren en anderen zag het gebeuren en ik wist m'n portemonnee terug te krijgen maar wel mooi 30 euro kwijt. En later zat er een vrouw aan m'n rugzak te prutsen. In m'n eentje had ik het eerste zeker niet gemerkt en het tweede waarschijnlijk wel als ze m'n cameralenzen onder m'n kleren vandaan had willen trekken...

Voor de busliefhebbers:

Heb echter zelf de bus niet genomen. Meeste ging per metro. Een deel daarvan is zeer oud, wat aan sommige metrostations wel te zien is:

Dit is lijn 1, bijna de oudste (lijn 3 is ouder) maar wel de enige van de lijnen die op breed spoor rijdt. En hier en daar zelfs op houten bielzen... (Spaanse treinen behalve de AVE rijden ook op breed spoor.) Ik geloof ook dat sommige lijnen rechts rijden en andere links.

Dit is een ander station van lijn 1, waar er zowel zijperrons als een eilandperron zijn, zonder duidelijke reden, volgens mij is dit (Glóries) niet overdreven veel drukker dan andere stations ofzo. Van binnen ziet het er allemaal hedendaags genoeg uit:

Met een erg goed systeem om aan te geven waar je bent en wat de volgende halte is, hoewel dit het wel lastig zal maken om materieel op andere lijnen in te zetten:

Wat ik ook perfect vond is het per seconde aftellen tot wanneer de volgende metro verschijnt:

Barcelona heeft twee metrobedrijven: TMB runt de meeste lijnen (onder andere de 1, 3, 5 en 6 die ik het meest gebruikte) en FGC een paar andere (welker stations niet op Google Maps staan, grrr.) Dit is lijn 7:

Een groot nadeel van de Barcelonase metro is dat je in veel gevallen enorme einden moet lopen ondergronds, en niet alleen bij het overstappen, met veel trappen op en af. Dit is vrij typisch:

Daarbij kwam nog eens dat ik vrijdagmorgen toen ik van huis ging m'n knie die de afgelopen tijd toch al niet helemaal optimaal was bezeerde, waardoor al die trappen echt een bezoeking waren. Langere trappen hebben vaak wel roltrappen naar boven maar niet naar beneden (wat zwaarder voor je knieën is) en liften zijn zeldzaam. Dat is in Madrid, zeker voor de moderne lijnen die ik meestal heb, wel anders: zowel roltrappen omhoog en omlaag als liften.

Van roltrappen gesproken: Barcelona is zo heuvelachtig dat je ze soms op straat tegenkomt, een wat typische vorm van openbaar vervoer:

Een type openbaar vervoer dat je in Nederland ook niet tegenkomt is de "funicular": een spoorlijntje een heuvel of een berg op. Twee rijtuigen zijn met een kabel verbonden, waardoor ze elkaars tegengewicht zijn en met beperkte energie omhoog kunnen. Het (enkele) spoor loopt met een vaste helling omhoog/omlaag, waar de rijtuigen op gebouwd zijn:

In het midden van de lijn splitst het spoor zodat de twee rijtuigen elkaar kunnen passeren. Bij het begin van de funicular de berg Tibidabo op heeft ook de "tramvia blau" (blauwe tramweg) z'n eindpunt. Dit is een overblijfsel van het oude tramnetwerk van Barcelona dat 40 jaar geleden opgedoekt is.

Op het eindpunt stapt de wattman of conducteur uit en trekt met het touw de sleepbeugel naar beneden en loopt dan naar de andere kant van de tram om 'm weer onder de bovenleiding te plaatsen:

Het trammetje waar ik in zat (let op: wel 2,80 enkele reis en wachten op een plek) was erg mooi gerestaureerd, het zag er als nieuw uit:

Sinds een paar jaar heeft Barcelona ook moderne trams. Typisch genoeg zijn de drie ene lijnen (nog) niet met de drie andere verbonden, dat komt over enige tijd als er een tram over de belangrijke "diagonal" dwars door de stad gaat rijden.

Het belangrijkste treinstation van Barcelona is Sants, waar de AVE hogesnelheidstrein (en natuurlijk veel anderen) binnenkomen. Heb het niet van de buitenkant gezien, maar van binnen groot maar verder niet bijzonder:

Het oude Estació de França van eind jaren '20 daarentegen is van buiten redelijk bescheiden:

Van binnen is het nog fraaier:

Het is niet zo uitgestorven als het op de foto's lijkt, maar er zijn toch wel erg weinig mensen. Als je de perrons op wilt moet je je bagage laten scannen, misschien dat dat niet helpt... Overigens zijn alle andere (stoptrein-) stations ondergronds.

Een kilometer ofzo verderop is het Estació del Norte, maar dit is tegenwoordig een politiebureau of zoiets:

Ernaast ligt een groot busstation maar gezien de regen en afspraken met reisgenoten niet aan toegekomen om daar foto's te maken.

(Oorspronkelijk gepost op het OV in Nederland forum.)

door .


Archieven: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024