iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP / IPv6 / meer · instellingen · zw/w · mijn bedrijf: inet⁶ consult · Twitter · Mastodon · LinkedIn · email · 🇺🇸 🇳🇱

Snelheids- en trapsnelheid-sensors voor je fiets     (geplaatst 2022-12-20)

Het was weer eens zover: ik kijk naar mijn stuur om te zien hoe hard ik reed maar mijn fietscomputer was verdwenen. Dat gebeurt me eens in de drie tot vier jaar. Een goed moment om nog eens na te denken over welke info ik daadwerkelijk nodig heb tijdens en na het fietsen. Dat zijn:

Huidige afstand en snelheid zijn met name relevant bij wat langere ritten. In principe zou ik hiervoor mijn Apple Watch kunnen gebruiken. Maar ik wil gedwongen zijn de Apple Watch altijd te gebruiken (met het daarbij horende energieverbruik van een continu actieve GPS) om mijn totale gefietste afstand bij te houden. Dus daar heb ik een extra sensor voor nodig.

Snelheidssensors meten het aantal omwentelingen van je wiel. Daarmee houden ze ook gelijk de totale afgelegde afstand bij. Tegenwoordig heb je snelheidssensors die via bluetooth low energy (BLE) je gefietste snelheid/afstand aan een ander apparaat door kunnen geven. Zoals je telefoon. Veel van die sensors ondersteunen ook het ANT+ protocol van Garmin.

Het bleek echter dat de apps van de makers van twee van zulke sensors vereisten dat je een login op hun systeem aanmaakt. Wat voor nonsens is dat? Het bizarre is dat dit blijkbaar tegenwoordig zo normaal is dat de besprekingen het nieteens vermelden. Afgezien van gedoe en privacy is het probleem hiermee dat als de maker z'n server uit de lucht haalt, jouw apparaat niet meer werkt.

Wel interessant dat een aantal van deze sensors niet met een magneetje op de spaak werken zoals ik gewend ben, maar om de as van het wiel gaan en dus blijkbaar de omwentelingen op die manier kunnen tellen. Wel meer gedoe als je de batterij moet vervangen, zeker in het geval van het achterwiel.

Dus kwam ik toch weer uit bij Sigma Sport. Ik heb al meerdere van hun BCs ("bicycle computer"?) versleten. Lang snapte ik niet hoe ze die een naam gaven. Maar het lijkt erop twee nummers: eerste is het aantal functies, tweede is wanneer een nieuwe serie BCs in de markt gezet is. Momenteel is dat 16 (2016). De BC 14.16 heeft dus 14 functies, waaronder het bijhouden van hoogteverschillen. De BC 16.16 (die ik besteld heb) heeft een paar functies meer, waaronder een timer die weergeeft hoe lang je nog onderweg bent. Dat lijkt me wel heel handig. (Alleen niet die hoogtemeter, geloof ik.) De BC 23.16 heeft nog meer functies maar wel een erg complex scherm. Zie Sigma Sport's Youtube-kanaal voor meer info.

Sigma Sport heeft fietscomputers waarbij de sensor met de houder van de computer verbonden is met een draad en daarnaast draadloze BCs. Daarvan zijn dan weer twee varianten: ATS en STS. ATS is een analoog protocol en is minder betrouwbaar, maar waarschijnlijk goedkoper. STS is digitaal en heeft als voordeel dat één fietscomputer gekoppeld kan worden aan zowel een snelheidssensor als een trapsnelheidsensor, en dat voor twee verschillende fietsen. Je totale afstand wordt dan voor de twee fietsen apart bijgehouden. Ik zou dus zeker voor een STS-model gaan.

Van de verschillende modellen zoals bijvoorbeeld de BC 16.16 kan je dan de bedrade variant kopen (gewoon "BC 16.16"), de draadloze variant met alleen een snelheidssensor ("BC 16.16 STS") of de draadloze variant met ook een trapsnelheid / cadans-sensor ("BC 16.16 CAD").

door .


Archieven: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022