iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP · IPv6 · meer · mijn publicaties · mijn bedrijf: inet⁶ consult · contact: Twitter · LinkedIn · email

Rutte's linksewolk-weerstand: briljant of ondoordacht? (geplaatst 2021-06-21)

Ik kan me niet herinneren dat ik hier eerder over politiek geschreven heb, maar ik wil deze voorspelling graag vastleggen om later te zien of-ie uitgekomen is.

Wopke Hoekstra van het CDA heeft gezegd dat hij eventueel wel met PvdA of GroenLinks wil regeren, maar niet met allebei. Mark Rutte van de VVD sloot zich daarbij aan, hij wilj niet met een "wolk van linkse partijen" samenwerken. Aangezien PvdA en GroenLinks elkaar vasthouden en VVD/CDA/D66/PvdA/GL de voorkeursoptie van D66 zit de formatie van een nieuwe regering hiermee in een impasse.

Maar misschien was dit een briljante zet van Mark Rutte om snel weer uit deze impasse die Hoekstra creëerde te komen. Door eerst met Hoekstra mee te gaan kan Rutte (als-ie Hoekstra meekrijgt) zometeen die blokkade laten vallen en daarmee de linkse partijen een overwinning gunnen en Hoekstra uit de wind houden. Dat zou een goed begin van echte onderhandelingen zijn. Natuurlijk, met twee linkse partijen regeren is minder leuk voor rechts, maar inhoudelijk mag dat allemaal niet onoverkomelijk zijn. Mocht onervaren regeringspartij GroenLinks op enig moment rare sprongen maken, dan kan in het ergste geval die partij er weer uit stappen en kan het kabinet toch verder.

Niet briljant, maar ook niet ondoordacht zou zijn dat Rutte hiermee onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk te maken. De vorige keer gingen die partijen uiteindelijk met elkaar in zee, maar dat was een zware bevalling. Zwel CU als D66 hebben hier nu nog minder zin in dan de vorige keer. Of een nogal arbitraire blokkade van linkse partijen door VVD en CDA voldoende zal zijn om CU en D66 over te streep te trekken valt te betwijfelen.

Of misschien wil Rutte PvdA en GroenLinks hiermee dwingen elkaar los te laten. Dat lijkt me een ondoordachte tactiek. Die twee partijen hebben kort na de verkiezingen een motie van wantrouwen tegen Rutte gesteund, en hebben dus sowieso wat uit te leggen als ze alsnog met hem in zee gaan. Eén van die partijen nog voor de onderhandelingen beginnen tot een extra nederlaag dwingen lijkt dus niet de manier om vruchtbare onderhandelingen te beginnen. Als zo'n kabinet er dan komt verwacht ik niet dat het erg stabiel zal zijn.

Dus, mijn voorspelling: ofwel Rutte trekt zijn (en Hoekstra's) blokkade in en er komt kabinet VVD/CDA/D66/PvdA/GL dat in elk geval niet vanwege onderlinge ruzies zal struikelen, ofwel er komt een kabinet VVD/CDA/D66/GL dat de rit niet uitzit. Als over links niet lukt verwacht ik eerder nieuwe verkiezingen dan een combinatie VVD/CDA/D66/CU.

door .


Archieven: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021