iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP · IPv6 · meer · mijn publicaties · mijn bedrijf: inet⁶ consult · contact: Twitter · LinkedIn · email

TV in de jaren '20 (geplaatst 2021-02-28)

Er is afgelopen week glasvezel aangelegd in mijn straat, dus binnenkort kan ik overstappen van de kabel van Ziggo naar glasvezel van KPN. Mijn huidige Ziggo-aansluiting stamt uit 2012, en toen heb ik een pakket met internettoegang, een telefoonlijn en kabeltelevisie (triple play) afgesloten. Als ik me niet vergis was de reden daarvoor dat ik dan 60 Mbps kreeg in plaats van 50.

Maar als ik overstap op glasvezel, wat doe ik dan qua TV? Een goede aanleiding om eens te kijken wat op dit moment de noodzaak en de mogelijkheden van televisiekijken.

Dit is een foto van Haagse daken uit begin jaren '80. Nog geen wolkenkrabbers in het centrum, maar wel op bijna ieder dak een televisieantenne. Daarmee kon je Nederland 1 en 2 ontvangen. Ook interessant dat de communicatietoren die je in de verte kan zien nog geen grote antennemast heeft zoals nu.

Een alternatief was kabeltelevisie, die ook zenders uit de buurlanden doorgaf, en vanaf de jaren '80 ook satellietzenders zoals Sky en MTV en een steeds groter aantal Nederlandse of in elk geval op Nederland gerichte commerciële zenders.

Los van een internetabonnement zijn er op dit moment twee opties om de Nederlandse publieke en commerciële zenders te ontvangen: met een antenne (KPN Digitenne) en via de satelliet (Canal Digitaal). Voor beide ben je ongeveer € 20 per maand kwijt voor een televisiepakket.

Bij Digitenne zijn de Nederlandse publieke zenders niet versleuteld, dus die kan je, vaak met een kleine binnen-antenne, ook zonder abonnement en decoderkastje ontvangen (met een redelijk bijdetijdse televisie). Bij Canal Digitaal zijn alle Nederlandse zenders versleuteld, dus die kan je niet ontvangen zonder abonnement. Voordeel van de satelliet is dat je de zenders ook elders in Europa kan ontvangen.

De Nederlandse publieke zenders kan je ook over het internet live zien en zeven dagen terugkijken via NPO Start. Dit is gratis. De publieke plus commerciële zenders kan je ook live kijken en zeven dagen teruzien en soms zelfs vooruitkijken via NLZIET voor € 8 per maand.

Op de Ziggo-website kan ik geen optie vinden om alleen een televisieabonnement te nemen zonder internettoegang. Het kleinste internet-pakket kost € 48,50 per maand en daar komt € 5 voor televisie bij, totaal € 53,50. Bij KPN is het kleinste internet-pakket € 42,50 en dan € 10 voor televisie, dus € 52,50 totaal. Dat ontloopt elkaar dus weinig. In beide gevallen betaal je wat extra om televisieprogramma's "op te nemen".

Mijn eigen plan is om bij het overstappen naar glasvezel geen TV erbij te nemen. Ik kijk nu wat meer naar actualiteitenprogramma's en talkshows vanwege de verkiezingen, maar niet in die mate dat ik maandelijks wil betalen om Jinek op RTL te kunnen zien. Dan hou ik het wel bij de OP1: de publieke zenders kan ik live via een kleine binnenantenne zien en terugkijken via de app.

Ik kan me wel voorstellen dat voor sportliefhebbers een kabelabonnement of wellicht TV over glasvezel een goede optie is, omdat veel sport op de commerciële zenders uitgezonden wordt en mijn ervaring met een proefabonnement op NLZIET was dat ze daar toch wat knoeien met het aantal beeldjes per seconde waardoor alles net iets minder soepel beweegt.

door .


Archieven: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021