iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP · IPv6 · meer · mijn publicaties · mijn bedrijf: inet⁶ consult · contact: Twitter · LinkedIn · email

Voorstel: maatregelen tegen het coronavirus (geplaatst 2020-03-11)

Er zijn nu 22 landen met meer dan 100 gevallen van COVID-19 en acht landen met meer dan 1000. In China en Italië, de hardst geraakte landen, werd het virus in eerste instantie onderschat en daarna waren er zeer zware maatregelen nodig, in China op het draconische af. De ziekenhuizen daar zijn of waren zwaar overbelast, wat ongetwijfeld tot extra doden leidt of geleid heeft.

Het zou wel zo fijn zijn als wij het in Nederland en andere landen met een nog redelijk overzichtelijk aantal gevallen niet zo ver laten komen. Liever stevige maatregelen nu dan draconische over één of twee weken.

Eerste stevige maatregel: stoppen met forenzen in de trein. In de spits zitten de treinen hartstikke vol, wat overdracht van het virus goed faciliteert. Daarnaast worden zo infecties van het ene deel van het land naar het andere getransporteerd. Dus geen treinen meer in de spits. Buiten de spits kunnen er dan extra lange treinen ingezet worden zodat mensen op redelijke afstand van elkaar kunnen zitten en iedereen toch kan reizen als het echt moet.

Tweede maatregel: geen bezoekers uit risicogebieden, alleen mensen die terugkeren naar huis, en die twee weken in thuis-quarantaine.

Derde maatregel: in het hoger onderwijs geen colleges meer en geen andere activiteiten in de hogeschool of op de universiteit die ook ergens anders gedaan kunnen worden. Dus bijvoorbeeld: niet studeren in de universiteitsbibliotheek, maar nog wel de mogelijkheid boeken te lenen. Studenten in het hoger onderwijs zijn al zelfstandig dus dit hoeft niet een enorm probleem te zijn. Contact tussen studenten en docenten kan via het internet.

Vierde maatregel: iedereen die in één (of meer) van de volgende groepen valt zo veel mogelijk thuisblijven en niet naar werk of school:

Vijfde maatregel: waar mogelijk thuiswerken.

Op deze manier kunnen de winkels en scholen open blijven en blijft reizen beperkt mogelijk en is de impact op de economie nog te overzien. (In tegenstelling tot wanneer de scholen dicht gaan en veel mensen niet kunnen werken omdat ze thuis moeten blijven met de kinderen.) Het virus zal zich zo ongetwijfeld verder blijven verspreiden, maar langzamer. De ziekenhuizen kunnen het dan hopelijk aan, en mensen die het virus krijgen en herstellen worden immuun zodat het virus in volgende ronden, bijvoorbeeld komende winter, minder kans krijgt.

door .


Archieven: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021