iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP / IPv6 / meer · instellingen · zw/w · mijn bedrijf: inet⁶ consult · Twitter · Mastodon · LinkedIn · email · 🇺🇸 🇳🇱

Review: Sigma BC 16.16 STS CAD fietscomputer     (geplaatst 2023-01-01)

Zoals ik eerder schreef: ik ben weer een fietscomputer kwijtgeraakt dus ik had een nieuwe nodig. De keus viel op een meer recente versie van de Sigma BC-lijn die ik de laatste tien jaar ofzo al gebruikte: de Sigma BC 16.16. STS CAD. Deze lijken niet echt meer beschikbaar te zijn, maar zonder duidelijk alternatief dat niet aanzienlijk duurder en complexer is ben ik blij dat ik één van de laatste van deze op de kop kon tikken.

De eerste 16 geeft (ruwweg) aan hoeveel functies de fietscomputer heeft. De tweede 16, voorzover ik kan achterhalen, is een indicatie van wanneer het "platform" gelanceerd is. 2016 dus. STS is het digitale draadloze communicatiesysteem waarmee de "computer" met twee verschillende snelheidssensors kan communiceren plus een trapsnelheid-sensor. De snelheidssensor zit vast aan de voorvork met een magneetje aan één van de spaken waaraan de sensor kan zien hoe snel het wiel draait. De trapsnelheidssensor doet hetzelfde voor je pedalen. Ik heb het pakket dat ook de trapsnelheidssensor bevat aangeschaft. In alle gevallen krijg je ook een snelheidssensor. En je kan extra sensors aanschaffen voor je tweede fiets.

Hoe het werkt

Ik gebruikte mijn vorige Sigma BC met twee verschillende fietsen (tot één ervan gestolen werd), en dat werkte heel goed. Je moet één van de twee sensors instellen om het tweede kanaal te gebruiken. Je kan dan verschillende wieldiameters/omtrekken instellen voor de twee fietsen. Dit is belangrijk omdat de computer moet weten hoeveel afstand je aflegt (en dus hoe snel je gaat) bij iedere omwenteling van het wiel. In mijn geval was dit steeds 28 inch / 2200 mm.

De Sigma neemt plaats in een kleine houder op je stuur. Je draait hem een gedeeltelijke slag om hem uit de houder te halen wanneer je je fiets buiten laat staan. Mijn vorige Sigma BC 9.16 STS kon nogal wankel in zijn houder zitten, vandaar dat ik 'm kwijtgeraakt ben. Bij de BC 16.16 lijkt dit minder problematisch te zijn: je moet aardig je best doen om 'm vast te laten klikken. Hij werkt dan ook niet met oudere houders. Je maakt de houder aan je fiets in principe vast met een rubberband, maar met twee tie-wraps zie-ie steviger op z'n plaats. Ik kon mijn bestaande snelheidssensor en een oude trapsnelheidssensor die ik nog had liggen hergebruiken.

Wat heb je aan de BC 16.16 wanneer je fietst?

Allereerst zie je altijd je huidige snelheid. De kilometers per uur worden prominent weergegeven, met een extra cijfer achter de komma een stuk kleiner. Dit deel van het schermpje, waar zich ook een aantal ikonen voor bijvoorbeeld connectiviteit en eerste/tweede fiets bevinden, bestaat uit een gesegmenteerd LCD-scherm. Alles is dus mooi scherp. De onderste helft van het scherm gebruikt pixels en is dus flexibeler. Dit kan onder meer de volgende info laten zien:

Sommigen hiervan zijn minder interessant, maar je kan ze niet uit zetten.

Het apparaat houdt zowel statistieken als totalen bij. Statistieken zijn het aantal kilometers en gereden uren gedurende de huidige maand en de afgelopen elf maanden. Totalen zijn de totalen van dezelfde getallen, zolang je die laat lopen. Wat ik deed/doe is deze elk jaar op nul zetten zodat ik weet hoeveel afstand ik in een jaar afleg. (2022: 3000 km.) De maandelijkse statistieken worden bijgewerkt wanneer je een trip op 0 zet en de maanden worden verder automatisch bijgehouden.

De verlichting is slim geregeld: als je dit aanzet dan geef je de BC een start- en eindtijd. Tussen deze tijden werken de toetsen iets anders dan normaal: de eerste keer indrukken zorgt dat het licht een paar seconden aan gaat. De tweede keer indrukken geeft dan de normale functie. Buiten de ingestelde tijden blijft het licht uit en werken de toetsen normaal.

Ik weet niet wat voor effect dit zal hebben op de batterij. Met de oude BC moest ik de CR2032-batterij in de "computer" en de sensors ongeveer één keer per jaar vervangen. Daarbij verlies je soms wel en soms niet de statistieken en/of instellingen.

ETA / aftel-teller

Een interessante nieuwe functie van de BC 16.16 ten opzichte van de BC 9.16 is de "estimated time of arrival"-teller. Je stelt dan een afstand in en start het aftellen. De BC 16.16 laat je dan de resterende afstand zien en ofwel hoe lang tot je er bent ofwel hoe laat je zal arriveren. Die laatste vind ik nuttiger, en het lijkt best goed te werken zonder gelijk enorme sprongen in verwachte aankomsttijd als je even stilstaat voor een stoplicht.

NFC

Met een Android-telefoon kan je met NRF data uitlezen van de BC 16.16 met Sigma's app. Helaas werkt dit niet met de iPhone. Tot op zekere hoogte is dat te begrijpen vanwege Apple's beperkingen aan de NFC-functionaliteit. Maar simpelweg wat data uitlezen is wel mogelijk. Met een NFC-app krijg je van de BC 16.16 een URL. Dat is uiteraard niet genoeg om alle data te synchroniseren, maar het zou toch mogelijk moeten zijn om de info van de laatste paar trips uit te lezen in de vorm van een URL of een andere simpele datastructuur. Maar nee, iPhone-gebruikers krijgen helemaal niks.

Conclusies

Het is mooi dat Sigma Sport deze simpele fietscomputers blijft verbeteren. De ETA-functie lijkt een goede toevoeging te zijn, en de belangrijkste informatie wordt duidelijk weergegeven. De automatische maandelijkse statistieken zijn een goede manier om je doelen in de gaten te houden. Dus als je regelmatig al fietsend merkt dat je wilt weten hoe hard je gaat of hoeveel afstand je afgelegd hebt, maar je wilt niet met apps of complexe/dure GPS-gebaseerde fietscomputers aan de slag, dan kan ik één van deze BCs van harte aanbevelen.

door .


Archieven: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023