iljitsch.com

blog-onderwerpen: BGP / IPv6 / meer · instellingen · zw/w · mijn bedrijf: inet⁶ consult · Twitter · Mastodon · LinkedIn · email

Je kan op de foto's klikken voor:

links: vorige foto midden: EXIF aan/uit rechts: volgende foto

(of gebruik de cursor links/rechts toetsen voor vorige/volgende en return voor EXIF aaan/uit)

Je verwacht het niet in Amerika, maar ze hebben daar een stad die hoge ogen gooit in de race naar OV-hoofdstad van de wereld. Ze hebben er twee soorten bussen, twee soorten "trams" en twee soorten metro. En nog een zooi veerdiensten die ik niet geprobeerd heb en treinen.

Het oudste systeem is de "cablecar". Dat is een soort ongemotoriseerde tram die door een kabel onder de grond vooruitgetrokken wordt. De bestuurder moet dus een mechaniek bedienen dat de kabel grijpt en loslaat om te stoppen en vaart te maken. Het mooie van dit systeem is dat een kar die een van de vele steile heuvels opgaat zo omhoog getrokken wordt door een andere die omlaag gaat.

Nauwelijks te geloven, maar bij de foto uit de zijruit hou ik de camera netjes recht. Het is de straat die zo'n enorme hoek maakt.

De cablecar is een toeristenattractie en niet echt bruikbaar voor praktisch transport: erg langzaam en erg druk. Ik was in maart 2009 in San Francisco, ruim buiten het toeristenseizoen, en toch waren ze redelijk vol.

Iets minder oud zijn de "historic streetcars", ofwel een ratjetoe aan bejaarde trams, grotendeels in originele kleuren van waar ze ooit vandaan gekomen zijn. Altijd leuk om weer eens in een PCC te kunnen zitten. Sommige haltes zijn dan wel weer modern met een digitaal display.

Blijkbaar heb ik geen moeite gedaan foto's te maken van het exterieur van de gewone bussen die uiteraard op veel meer plaatsen komen dan de trams:

Maar dat maak ik dan weer goed met de trolleybussen. Waarschijnlijk handig in San Francisco om dezelfde reden als de cablecar: regeneratief remmen heuvel af maakt energie beschikbaar voor heuvel op door een andere bus.

Als laatste de metro. De Bay Area Rapid Transport (BART) gaat in de stad ondergronds maar rijdt ook flinke afstanden buiten de stad naar de randgemeenten en het vliegveld. De "muni" is een normale stadsmetro. Volgens mij zijn deze foto's allemaal van de muni en munistations, maar ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen:

Kortom: mooie plek om te bezoeken om allerlei redenen. En de Amerikaanse mevrouw die naaste me in het vliegtuig zat geloofde me bijna toen ik haar vertelde dat het KLM-vliegtuig vanwege kostenbesparingen maar drie motoren had.

(Oorspronkelijk gepost op het OV in Nederland forum.)